Att spela är inte bara en vanlig fritidsaktivitet, det är också så pass stort att det skrivs böcker om det. I det här inlägget har vi därför valt att tipsa om böcker som handlar om spel eller spelande. Böcker om spel finns att köpa i fysiska butiker, men också i de som finns online. Ett exempel på en stor näthandel som både säljer böcker och spel är adlibris som just nu har en rabattkod du kan utnyttja för att få böcker till ett rabatterat pris. Med det sagt går vi in i våra boktips om spel.

Gamer av Effie Karabuda

Effie Karabuda är en speljournalist som du bland annat kan höra prata om spel i P3. Boken Gamer är fylld av tips på hur du får ditt drömjobb inom spel, hur hennes väg till att bli spelstjärna har varit och hur hon tog sig dit. Boken innehåller också en hel del tips för dig som vill ta ditt spelande till nästa nivå. Förutom tips och Effies egna erfarenheter från spelbranschen är boken även fylld av en hel del intressant fakta för dig som är ny inför gaming. Den innehåller också intervjuer med ett flertal kända gamers, till exempel Swebliss och Heaton.

HeatoN: livet på spel av Emil Christensen och Linus Sunnervik

En av Sveriges mest kända gamers är Emil Christansen som går under namnet HeatoN. I boken HeatoN: livet på spel berättar Emil om hans uppväxt och hur han i samband med en skada tvingas sluta med hockey och hittar till spelandet och vart det har lett honom idag. I boken berättar han om hur han i skuggan av depressioner, missbruk och svek hittat sin plats framför datorskärmen där miljoner tittar på hans streams.

Ready player one av Ernest Cline

I Ernest Clines fiktiva berättelse som utspelar sig i en värld där människor har flytt till det virtuella, får vi följa huvudpersonen Wade. I den virtuella världen som heter Oasis kan man spela spel, men det är också där människor är sociala och går i skolan. En dag annonserar skaparen av världen en tävling där den som vinner får ta över imperiet och Wade som är ett stort fan av skaparen har stora chanser att vinna. Det här är en fiktiv berättelse som flirtar med 80-talets spelboom som är actionfylld och har en underton av vänskap och kärlek.

The queen’s gambit av Walter Tevis

Sist men inte minst har vi en bok som är grunden till den stora Netflixsuccén med samma namn. The queen’s gambit är skriven av Walter Tevis och den utspelar sig på 1950-talets Kentucky där vi får följa den föräldralösa huvudpersonen Beth. Hennes sätt att fly undan världen blir att spela schack. Det dröjer inte länge förrän Beth och hennes omgivning upptäcker hennes stora talang för schack och hon börjar att tävla i schack. Men det är inte helt lätt som ensam kvinna att kämpa sig framåt och trots många vinster kämpar Beth med ett underliggande missbruk.